Foodexplore: dé culinaire reis van Qiu

Tijdens deze reis kreeg hij veel nieuwe culinaire inspiratie waaruit FoodExplore tot stand kwam. Qiu aan het woord over de verhalen achter FoodExplore. 

FoodExplore : dé culinaire reis van Qiu

Sinds kleins af aan is Qiu werkzaam geweest binnen de horeca. In het Chinese restaurant van zijn ouders groeide hij op en leerde zo, wat er kwam kijken bij het succesvol runnen van een horecazaak. Al snel opende hij zijn eigen zaak en na een paar jaar in de business koos hij ervoor om er een tijd tussenuit te gaan om te de wereld te verkennen. Tijdens deze reis kreeg hij veel nieuwe culinaire inspiratie waaruit FoodExplore tot stand kwam. Qiu aan het woord over de verhalen achter FoodExplore.  

Waarom een wereldreis?                                           

“Mijn hele leven heb ik gewerkt in de horeca, toen ik klein was bij mijn ouders en daarna voor mezelf. Ik ben klein gestart, namelijk met een eigen frietzaak. Na elke mijlpaal zoek ik weer iets groters om mezelf mee uit te dagen en verder te groeien. Zo ben ik na de frietzaak een Japans all-you-can-eat restaurant gestart gevolgd door een Japans a-la-carte en natuurlijk het traditionele wok restaurant. Al snel merkte ik dat deze markt verzadigt begon te raken en dat het tijd was om mezelf weer opnieuw uit te dagen. Maar wat was de volgende stap? Dit was het ultieme moment om er even tussenuit te gaan en samen met mijn vrouw de wereld te zien en nieuwe inspiratie op te doen. We hebben er daarom voor gekozen om na jaren hard te werken even lekker te genieten om vervolgens na de reis met een frisse blik een nieuwe onderneming te starten.”

Wat is het verhaal achter FoodExplore?

“Het eerste lampje ging branden in New York. Ik liep langs een park waar een foodtruck festival gaande was. Dit concept was toentertijd nog relatief onbekend in Nederland en ook voor mij. Dit festival was echt een eye opener; de sfeer, de mensen en het eten. Het totale plaatje klopte. Ik denk dat foodtruck festivals heel populair zijn vanwege de goede sfeer die er hangt, deze is niet te vergelijken met eten in een restaurant. Ook in andere grote steden zoals Oslo en Barcelona kwam ik soortgelijke “foodtruck-concepten” tegen. Tegenwoordig zijn foodtruckfestivals ook zeer populair in Nederland, echter zijn deze alleen op bepaalde data in het jaar aanwezig en het weer speelt in Nederland natuurlijk ook een grote rol. Mijn volgende uitdaging werd daarom om het “foodtruckfestival”-idee om te zetten in een restaurant, zodat men het gemak heeft van een restaurant in combinatie met de sfeer van zulke festivals.”

Wat is je visie voor FoodExplore?

“Mijn visie voor FoodExplore is om een echte culinaire ontdekkingsreis (daarom ook de naam FoodExplore) te bieden aan de gasten voor één prijs. Zo wil ik het lekkere eten wat ik heb geproefd in verschillende landen op één plek aanbieden. In totaal zijn er als het ware 20 foodstands. Elke stand heeft zijn eigen specialiteit en zal een andere keuken aanbieden. Daarnaast was het voor mij erg belangrijk dat de sfeer niet verloren gaat in de grootte van het restaurant. Zo is er nauw samengewerkt met binnenhuisarchitecten en interieurspecialisten om de ruimtes zo sfeervol mogelijk in te delen. Elke zitruimte heeft zijn eigen look en feel voor extra gezelligheid. Daarnaast vind ik livemuziek een belangrijk aspect, we hebben daarom ook gekozen om een podium te bouwen. Ik hoop dat ik met FoodExplore mensen een nieuwe ervaring van eten kan meegeven.”

Is er een foodstand waar je extra enthousiast voor bent? 

“Ja zeker, tijdens mijn reis naar Spanje heb ik heerlijke gerechten gegeten die bereid waren op een houtskoolgrill. Ik heb zelf altijd al een affiniteit gehad voor de houtskoolgrill. Deze is bijvoorbeeld ook in de Japanse keuken terug te zien. Niet alleen de smaak is erg lekker, maar ik vind het ook erg mooi om te kijken naar de bereidingswijze. Het is als het ware bijna een show. Ik heb daarom geïnvesteerd in een speciale hoogwaardige houtskoolgrill uit Spanje.”

Tot slot rest nog de vraag, wanneer opent FoodExplore haar deuren en wat kunnen we nog meer verwachten?

“FoodExplore zal rond juni haar deuren openen! De planning was eigenlijk om in mei open te gaan, maar er is altijd wel uitloop met verbouwing en andere ongeplande zaken. Ik ben heel erg enthousiast over dit concept en ik heb er ook alles ingestoken. Belangrijk is om met de tijd mee te gaan. Dit betekent dat we zeker de foodtrends in de gaten houden voor FoodExplore. Daarnaast staan we ook open voor suggesties. Alles is mogelijk!”

Zomer 2017 open!

Foodexplore

Hertogwetering 175 – 1e verdieping the Wall – parkeren ter hoogte van vak 38

www.foodexplore.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *