Het verhaal achter Mokbar Korean Bistro

Afgelopen week was Rijstkom over de vloer bij Mokbar Korean Bistro in Hilversum. Mokbar is een van de weinige restaurants in Nederland die de traditionele Koreaanse keuken op een moderne wijze introduceert. De eigenaars echtgenote Julie en Tjong geven ons kijkje achter het idee van Mokbar.

Waar staat de naam Mokbar voor?

Meogda (lees: Mokda) betekend in het Koreaans eten. Het is dus eigenlijk een eetbar, een proeflokaal van de Koreaanse keuken als het ware.

Hoe zijn jullie bij Mokbar gekomen?

Tjong: Regelmatig kook ik Koreaanse gerechten voor vrienden en familie. Altijd wordt er gezegd dat ze het jammer vinden dat er geen goede Koreaan in Nederland is. Zo kwamen we op het idee om de Koreaanse keuken te introduceren in Nederland. Via via kregen we te horen van deze locatie in Hilversum en deze locatie sprak ons erg aan.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Is er een bepaald persoon/chef die jullie heeft geïnspireerd?

Tjong: Ik had eigenlijk niet veel ervaring in Koreaans koken, maar toen Julie naar Nederland verhuisde miste ze Koreaans eten. Ik heb toen veel verschillende Koreaanse recepten geprobeerd en haar laten proeven. Zo heb ik mijn Koreaanse gerechten kunnen finetunen met haar hulp. Daarnaast heeft mijn schoonmoeder mij erg veel geïnspireerd. Ze kan fantastisch lekker Koreaans koken. Toen we naar Korea gingen om Julie’s familie te bezoeken heeft ze mij alle kneepjes van de Koreaanse keuken geleerd.

Hoe hebben jullie het menu voor Mokbar samengesteld?

Julie: Qua smaak hebben we geprobeerd om het zo authentiek mogelijk te houden, maar wel beetje aangepast aan de Nederlandse smaak. Zo proberen we de basis ingrediënten van de Koreaanse keuken altijd naar voren te brengen: rode chili pasta, sesamolie, knoflook en soja. Mensen zijn altijd verbaasd dat zout hier niet tussen staat, in tegenstelling tot veel Aziatische keukens wordt zout erg weinig gebruikt in de Koreaanse keuken.

Waarom een sharing menu?

Julie: Hier hebben we bewust voor gekozen, juist omdat de Koreaanse keuken nog niet zo bekend is in NL. Koreaanse barbecue is al redelijk populair, maar we willen graag ook de andere aspecten introduceren aangezien de Koreaanse keuken zoveel variatie biedt. Door middel van een sharing menu kunnen onze gasten veel meer verschillende gerechten proeven, zo krijg je pas echt een idee van Koreaans eten. Daarnaast heeft Korea echt een “sharing” eetcultuur, zo krijg je vaak heel veel kleine gerechtjes die je dan met z’n alle deelt.  Oosterse gastvrijheid met een knipoog naar het Westen is de basis van ons sharing concept.

Wat is jullie persoonlijke favoriete gerecht op het menu?

Tjong: Oh wat moeilijk, ik denk voor mij toch wel de kip. Als je nog nooit Koreaanse kip op hebt dan mis je echt wat in je leven haha! Koreaanse kip is al heel erg populair in landen zoals Amerika met verschillende restaurants die alleen maar Koreaanse kip aanbieden. Op onze menukaart staan een aantal verschillende kipgerechten, maar ik denk dat mijn favoriet dan toch de ‘Angry Chicken’ is, een krokante kip in chili met mozzarella.

Julie: Voor mij is het denk ik de kimchi, ook al is het niet echt een gerecht op zich maar kimchi is zo belangrijk bij een maaltijd! Gefermenteerde producten zijn redelijk onbekend in andere keukens, maar de Koreaanse keuken maakt heel erg veel gebruik van gefermenteerde groente. Koreanen eten bij elke maaltijd wel kimchi en zeewier, ik kan daarom ook echt niet zonder kimchi bij een maaltijd! Niet alleen is het super lekker, maar ook nog eens heel goed voor je stoelgang. Kimchi is de basis van de Koreaanse keuken, we zeggen altijd als de kimchi van een restaurant goed is dan zijn alle andere gerechten ook goed. We maken al onze kimchi zelf en dat proef je ook! We serveren zelfs verschillende ‘leeftijden’ net zoals bij rode wijn. De ene is amper 3-4 weken oud gerijpt en de tweede variant zelfs 2-3 maanden!

Wat is een must eat gerecht op de menukaart?

Op de kip en de kimchi na zeker de bibimbap, dit is toch één van de bekendste gerechten van de Koreaanse keuken. Echter wordt bibimbap vaak toch niet goed bereid. Belangrijk van bibimbap is dat deze in een dolsot kom (stenen kom) wordt geserveerd. We zien vaak bibimbap gerechten die in een normale kom worden geserveerd en dat is zo zonde. Het lekkerste van bibimbap is juist de knapperige stukjes rijst!! Daarom moet je gewoon langskomen, proeven en we zijn ervan overtuigd dat ook jouw hart door de Koreaanse keuken veroverd zal worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *